17 dec Nutrient Rich Food score eyeopener voor Food professionals
Op vrijdag 13 december vond op de campus van de Universiteit Utrecht een workshop plaats van de Healthy Food Coalition. Meer dan 40 food professionals maakten kennis met de NRF (Nutrient Rich Food-score) en gingen er zelf mee aan de slag. De NRF-methode1, ontwikkeld door Prof. Drewnowski van de University of Washington in Seattle, kan worden ingezet bij productontwikkeling.
De Healthy Food Coalition zet de NRF-methode in om “lege calorieën” te verminderen en zo de voedzaamheid van producten te verhogen. Jan Buining van Tasty Basics en Dr. Karl Ludovici van het Duitse NexNoa-onderzoeksinstituut lieten zien dat het huidige Nederlandse voedingsaanbod leidt tot een ongezond eetpatroon, gekenmerkt door een overvloed aan vet, suiker en zout, maar ook tekorten aan vezels en diverse vitamines en mineralen. Vervolgens gingen zij in op de wetenschappelijke onderbouwing van de NRF-score: een waardevolle barometer om nuttige nutriënten (zoals vezels, eiwitten, vitamines en mineralen) te stimuleren en ongunstige nutriënten (zoals zout, toegevoegde suikers en verzadigde vetten) te beperken. Dr. Ludovici toonde met enkele voorbeelden aan dat innovatieve verwerkingstechnieken producten met whole food-ingrediënten dezelfde smaak en beleving kunnen geven als sterk bewerkte varianten, zonder concessies te doen aan de voedingswaarde.
Praktijkvoorbeelden van gezondere productontwikkeling
Joris Hendriks van Hutten Catering en Elise Bijkerk, voormalig werkzaam bij Arla, deelden hoe zij in de praktijk gezondere productontwikkeling hebben vormgegeven. Hendriks liet zien hoe de wekelijkse proeftuinsessies bij Hutten leiden tot nieuwe bereidingstechnieken die extra smaak geven aan groenten. Bijkerk vertelde dat er maar liefst 180 recepturen zijn getest om tot een smakelijke aardbeienyoghurt zonder toegevoegde suiker te komen. Ze benadrukten dat omdenken in productontwikkeling tijd kost en vraagt om de juiste samenwerking binnen de keten.
Casestudie: Hoe verbeteren we de NRF-score van producten zoals een snackreep?
Na de presentaties gingen de deelnemers zelf aan de slag. Ze onderzochten de NRF-score van een maaltijdsalade en een snackreep en bekeken hoe deze verbeterd kon worden. De reacties waren enthousiast en leerzaam:
“Het geeft nieuwe inzichten in de benadering en keuzes van ingrediënten.”
“Ik ben me bewuster geworden om meer op het geheel van het product te letten.”
“We moeten meer gaan focussen op ontwikkeling met een hoge NRF.”
“Een eyeopener die bestaande aannames ter discussie stelt.”
“Dit is bruikbaar als aanscherping van ons beleid op productontwikkeling.”
“Het leidt tot scherpere vragen richting R&D.”
Deze workshop maakte deel uit van een reeks bijeenkomsten. De volgende sessie van de Healthy Food Coalition vindt plaats op 14 maart. Aanmelden kan via: https://eventix.shop/qkm5tbjz.
1 Drewnowski, A. (2009). Defining nutrient density: Development and validation of the nutrient rich foods index. Journal of the American College of Nutrition, 28(4), 421S-426S. https://doi.org/10.1080/07315724.2009.10718106